III. Bárdudvarnoki Kulturális Hét

2010. augusztus 15-22.

további információ: 

http://bkh2010.blog.hu/ 

 

IV. Bárdudvarnoki Kulturális Hét

2011. augusztus 14-21.

további információ: 

http://bkh2011.blog.hu/

 

Szerző: Andor István  2010.07.29. 12:31 Szólj hozzá!

 Vidékfejlesztési díj a Bárdudvarnoki Kulturális Hétnek

Az ÚMVP mintaértékű projektté nyilvánította a Bárdudvarnoki Kulturális Hét programot

 Jógyakorlatok elismerő cím adományozása

A bárdudvarnoki (somogy megye, kadarkúti kistérség) Térségi Együttműködés Társasága pályázata alapján „Mintaértékű agrár- vidékfejlesztési projekt 2010” Elismerő Címben részesült a Magyar nemzeti Vidéki Hálózat-tól.

Az elismerő cím ünnepélyes keretek között 2010. április 29-én került átadásra a kistérségi tanács ülése keretében. Andor István az egyesület elnöke Czefenner Józsefné, a Kadarkúti-nagybajomi Többcélú kistérségi Társulás alelnökasszonyától vette át a díjat. Az esemény a kistérségi híradáson túl a megyei sajtó érdeklődését is felkeltette.

forrás: http://www.umvp.eu/?q=hirek/turisztikai-klaszterek-tamogatasa-a-del-dunantulon

Szerző: Andor István  2010.07.21. 13:22 Szólj hozzá!

Címkék: díjak vidékfejlesztés utóélet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerző: Andor István  2009.08.09. 22:24 Szólj hozzá!

 III. Bárdudvarnoki Kulturális Hét 2010. augusztus 15-22.

információ: http://bkh2010.blog.hu/

 

 

 

 

 

 

 

BKH 2009 Meghívó

BKH 2009 program

Hírlevél 

Megnyitó, kiállítások 

Műemlékek a kistérségben 
I. BKH 2008. 

Szép Új Bárdudvarnok program 

 

Parasztopera 

  

Parasztopera 

BKH 2009 program

 

Hírlevél

 
 

Megnyitó, kiállítások

 
  
  
  
  
  
  
  

 

 

Szerző: Andor István  2009.07.17. 16:06 Szólj hozzá!

Címkék: iránytű

II. BKH Hírlevél 2009/1

„…ebben a tájban él egy festő, aki olyan ügyesen festi
A tájat, hogy annak a tájnak aztán olyanná kell lenni,
Amilyen a festmény
, ott én vagyok az a fekvő ember,
Aki csigaszemet piszkál, háttérben tó–  esetleg tenger…”*
[1]

 

 

 

 

 

 

A Térségi Együttműködés Társasága
Kadarkúti - Nagybajomi Többcélú Kistérségi Társulással,
Bárdudvarnok Községgel,

önkormányzatokkal és civil társakkal idén is megrendezi

 a Bárdudvarnoki Kulturális Hét programsorozatot

2009. augusztus 16-23. között

 

 „A II. Bárdudvarnoki Kulturális Hét egy integrált művészeti, kulturális-turisztikai, vidékfejlesztési, és kistérségi-arculatformáló program. A főbb elemei: Nemzetközi Üveg Szimpozion és kísérő kiállításai, a Kistérségi Kulturális Találkozó a kistérségi alkotók, hagyományok, értékek bemutatása. A Kulturális Hét harmadik eleme az országos ismertségű művészek meghívása.”

Helyszínek Bárdudvarnokon:

Bánya, Bárd, Bárdibükk, Kaposszentbenedek, Peterke-völgy

 

Tervezett programok:

2009. augusztus 16., vasárnap 18.00

Megnyitó: Kistérségi Kiállítások

Református Iskola és Katolikus Iskola, Református Templom

A Kistérség Műemlékei

A kistérség műemlékeiből válogatott fotó- és rajzkiállítás. Református Templom

A Kistérség Klasszikusai

Goszthony Mária festő- és kerámikusművész (Bárdudvarnok - Bárdibükk), a 125 éve született Kozma Lajos építész, bútortervező, grafikus (Kiskorpád - Széplak), Jálics Ernő szobrász (Kadarkút) Fodor András költő (Kaposmérő) kiállítása.

Kozma Lajos születésének 125. évfordulója lakalmából a megyei és városi könyvtár új honlapot készített. Aki összeállította: Horváth Péter könyvtáros, aki Kaposmérőben lakik. http://www.mvkkvar.hu/kiallitas/kozmalajos.php

 

A Kistérség Alkotói – Alkotó Kistérség – építészet, képző- és iparművészet

Építészet: Bánkuti Melitta (Bárdudvarnok), Dabóczi József (Kaposújlak), Grátz Antal (Bárdudvarnok), Nagy Zoltán (Szenna), Sziklai Ákos (Bárdudvarnok)

Festészet: Svenda István (Bárdudvarnok - Zsippó), Tibol László (Nagybajom), Ungvári Judit (Bárdudvarnok - Olajhegy)

Rézdomborítás: Dabóczi József (Kaposújlak)

Kerámia- és üvegművészet: Andor István, Beiczer Judit (Bárdudvarnok-Bárdibükk)

Formatervezés – Design: Balvin Nándor (Szenna)

Fényképezés: ifj. Balvin Nándor (Szenna)

XIX. Nemzetközi Üveg Szimpozion, „Fény – viszony” c. Goszthony Kúria,

Nemzetközi Üveg Alkotótelep, Bárdudvarnok - Bárdibükk 2009. augusztus 16-23.

2009. augusztus 17. Hétfő 20.00

Mi közünk a csillagokhoz? című előadás a csillagászat nemzetközi éve ürügyén.

Előadó: Zombori Ottó, Uránia Csillagvizsgáló nyugdíjazott igazgatója, a Fasori Evangélikus Gimnázium fizika tanára. Helyszín: Bánya, Panoráma Panzió Terasza.

http://www.urania-budapest.hu/ http://www.csillagaszat2009.hu/

Előadó: Kolláth Zoltán, Magyar Csillagászati Egyesület elnöke, az MTA KTM CSKI tudományos tanácsadója.  http://www.mcse.hu/

 

 

 

 

2009. augusztus 18. kedd 16.00

Tóth Krisztina költő, íróval rendhagyó író-olvasó találkozó.

A beszélgetést vezeti a Kaposvári Egyetem Magyar Tanszék docense.

Tóth Krisztina, aki március 15-én eddigi költői, írói és műfordítói munkásságáért megkapta a Magyar Köztársaság Babérkoszorúját, éppen húsz évvel ezelőtt jelentkezett önálló kötettel: első könyve 1989-ben jelent meg, Őszi kabátlobogás címmel, s a fiatal költőnő Radnóti Miklós emlékérmet kapott érte. Most, húsz évvel később Magas labda címmel lát napvilágot új kötete, amely a júniusi Ünnepi Könyvhét egyik újdonsága lesz.

www.tothkrisztina.hu http://konyves.blog.hu/2009/06/04/toth_krisztina_magas_labda_reszlet_konyvhet2009

http://www.nlcafe.hu/sztarok/20080526/mindig_be_vagyok_kapcsolva/

http://beszelo.c3.hu/szerzok/toth-krisztina

http://www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=19405

Az üveg szimpozion részvevőjeként Bárdudvarnokra látogató művésznővel író-olvasó találkozót tervezünk. Végleges időpont később.

A Kaposvári Egyetem Magyar Tanszék docense, Lehelné Dömény Katalin szívesen vállalja a kérdező szerepét. Ő kortárs irodalommal foglalkozik, jól ismeri Kriszta munkásságát, ráadásul a nyarak nagy részét évek óta Kaposdadán tölti, van ott ingatlanjuk, tehát a kötődés is megvan.

2009. augusztus 19. szerda 19.00

Szederkényi Júlia: Bóbita című filmjének vetítése. Színes magyar játékfilm, 44 perc, 1998. Rendező, író: Szederkényi Júlia operatőr: Imreh István zene: Melis László. Szereplők: Spolarics Andrea Csákányi Eszter Tóth Anita Elek Ferenc

http://www.port.hu/pls/pe/person.person?i_pers_id=1493&i_direction=2&i_city_id=3372&i_county_id=-1

"Weöres Sándor gyerekversei életem legelső emlékei közül valók - anélkül tudtam őket kívülről, hogy akár egyszer is az értelmükbe belegondoltam volna, vagy akár felmerült volna bennem, hogy van ilyen. Annyira világosak, áttetszőek és élesek, mint az álmaink - és én úgy is hallgattam - olvastam őket, mint ahogy álmodom. A film is így készült: boldogan találtam haza ötéves korom szabadságába és tisztaságába - Weöres Sándor kabátja szélébe csimpaszkodva, mellette szökdécselve. A külföldi kritikusoknak is üzenem, nézzék meg ők is a filmet, meg fognak tanulni magyarul. De ez már nem az én érdemem lesz." (Szederkényi Júlia)

http://www.c3.hu/scripta/filmvilag/9905/zalan.htm

Weöres Sándor a gyermekek és a természet hajlékony nyelvén.

Mosoly és játék, kíváncsiság és eleven tekintet, bukfenc és kergetõzés, tánc és átöltözés -- s ki tudja, még mi mindenféle gyermekek játszotta bohóság egybekötött képei teremtik meg a tónusát Szederkényi Júlia Bóbita címû új filmjének. A címet -- kell-e mondanom? -- Weöres Sándortól kölcsönözte, s mindvégig a magyar nyelv e kiváló mesterének gyermekverseit halljuk a rendezõnõ válogatásában. Mindazonáltal e kivételes esetben senki se gondoljon valamiféle illusztratív ismeretterjesztésre. Nem. Weöres versei -- Isten bocsássa meg! -- itt "csak" a filmes alapanyag részei, igaz fontos részei. Mert amit Szederkényi ebben a filmben mûvel, az nem ismeretterjesztés, hanem -- a magyar filmmûvészet utóbbi éveiben ritkán tapasztalt -- költészet. Költészet, amely az élet felszabadult és örömteli filmszavait nyújtja át nekünk. A költészet diadala címmel írt évtizedekkel ezelõtt B. Nagy László Huszárik Zoltán Szindbádjáról, s most ismét van okunk az örömre. A Bóbita ha a Szindbádnak nem is, de a Capriccio címû Huszárik-filmnek biztosan rokona.

A filmben látható tarka gyermekraj nem játssza a jeleneteket, hanem sajátjaként éli: élete a játék -- játék az élete. A természetesség, a jelenlét megkérdõjelezhetetlen természetessége árad a képsorokból. Csend és nevetés, mosoly és bánat, titok és varázslat mind-mind részei a szív szerinti játéknak, mely hajnaltól sötétedésig "megtörténik". Ennek a természetességnek (és nemcsak formálisan) éltetõ terepe a remekül megválasztott helyszínek, a hazai dombok, lankák, rétek, nádasok, tavak és patakok világa. A táj, amely egyenrangú "szereplõje" a filmnek; a táj, a természet, mely otthona a gyermeki létezésnek.

S ez a gyengéd és jókedvû táj ad módot a rendezésnek arra, hogy jól átgondolt, mégis kiszámíthatatlannak tetszõ asszociációs vágásaival, képillesztéseivel a természet oly régióiba csábítson bennünket, amelyre nem is számítottunk: a születés és a halál, az összetartozás, az egyesülés és elválás szakadatlan körforgásába, mely érvényt szerez magának a tavak mélyén éppúgy, mint a felhõk magasában. Mindez oly érzékenységgel és alázattal történik a film önnön teremtette stílusa iránt, miért is a stílus fûbársony ruháját nem lyukasztgatják ki semmibe meredõ filozófiai száraz ágak. Nem: mindvégig a gyermekek és a természet hajlékony nyelvén szól az elbeszélés hozzánk -- egynek, egységnek tekintve a világot, melyben a létezés, a létezés öröme a legfõbb jó. A Bóbita beállításai, képsorai ezért (lehetnek) öröm-szavak, egyszerre ismerõsek és ismeretlenek, és lehet maga a film az öröm-szavak (kis) szótára.

A már említett Capriccio rendezõje, Huszárik Zoltán emlegette gyakran azt a Paul Valérynek tulajdonított mondást, mely szerint az ember száz- meg százféle arccal, lehetõséggel születik, s az élet, a sors tulajdonképpen nem tesz mást, mint idõrõl-idõre faragja-gyalulja arcunkat, míg végül egyetlen, jól kikalapált arccal bukunk a sírba. A Bóbita azt az idõt idézi föl nekünk, amikor még -- örömmel -- sokfélék vagyunk és sokfélék lehetünk. Talán nem ártana épp ezért a film kazettáját magunkkal hordanunk, hogy alkalmanként bele-belenézzünk.

"Brekekex."

Bóbita (Weöres Sándor Gyerekverseiből) – magyar, 1998. Rendezte és Weöres Sándor nyomán írta: Szederkényi Júlia. Kép: Imreh István. Zene: Melis László. Vágó: Tombor Andrea. Hang: Kertes Ferenc. Szereplők: Orsós Dávid, Horváth János, Füzesi Zoltán, Bicskei Kinga, Neller Alexandra, Karácsony Ilona. Gyártó: MTV Irodalmi és Drámai Főszerkesztőség - Gingafilm. 45 perc.

2009. augusztus 20. csütörtök 14.00

Lovász Irén koncert „Égi hang” címmel Kaposszentbenedeken, a katolikus templomban. kísér: Ágoston Béla fúvós hangszereken és Mizsei Zoltán orgonán

Lovász Irén népdalénekes, néprajzkutató koncertje „Égi hang” címmel Kaposszentbenedeken, a római katolikus templomban, kísér:Ágoston Béla és Mizsei Zoltán. www.lovasziren.hu

MAGYAR MŰVÉSZETÉRT zenei díjjal tüntette ki Lovász Irént a díj kuratóriuma.

A díjat a Szerelmes virág cd nagysikerű lemezbemutató koncertjén vette át Lovász Irén a MOM Színházban 2009. május 8-án. http://www.hangveto.hu/cikk_item.php?hid=187

 

Ez a lemez egy most induló négy részes sorozat első darabja. Az égi hang, a Női hang, a Belső hang és a Gyógyító hang című lemezeket összekötő gondolat az emberi hang segítő, gyógyító erején alapul. Ez a zene, és ezen belül az emberi énekhang egyik legfontosabb, egyetemes és ősi sajátossága.

Énekesi és kutatói pályámon egyaránt tapasztalom, hogy az emberi hangnak, az éneklésnek milyen fontos lelki egészség megőrző, harmónia fenntartó funkciója volt és van, és, hogy az emberi hang milyen mértékben képes segítőül szolgálni akár élet-halál helyzetekben, sorsfordulókon is.

A hagyományos kultúrákban, így a magyar népköltészetben is vannak olyan szövegek, dallamok, amelyek elmondásával, eléneklésével évszázadokon keresztül segítették a testi-lelki egészség megőrzését az emberek, főleg az asszonyok.

A szakralitás az emberi kultúrában a világ rendjének, az egységnek, az egészségnek, az egyensúlynak fenntartását szolgálja. Az évkör pontos, rendszeresen visszatérő menete szerint ismételt énekek ennek a rendnek, harmóniának, fenntartását segítetik.

Minél távolabb kerül a modern ember ettől, és minél kevesebb eszköze marad a természettel való közvetlen kapcsolatra, annál nagyobb az esélye, hogy beteg lesz az egyén és a társadalom is.

Az ÉGI HANG című lemez főként régi magyar népdalokat, népénekeket tartalmaz, melyek a magyarság hagyományos világképét tükrözik. A dalok többnyire szájhagyományban maradtak fenn. A karácsony, húsvét, pünkösd ünnepkörét idéző dalok mellett felcsendülnek olyan Máriaénekek, melyekben fellelhető a védelmező, oltalmazó, segítő, gyógyító istenanya archetipikus alakja. A középkori latin nyelvű ambozián énekek és az olasz lauda az európai párhuzamokat, valamint a népi- és hivatalos vallásosság egymás mellett élését, dinamikáját, színességét hivatott itt képviselni.

A zenei kíséretek a világ számos kultúrájában az elmélyülést segítő, s az örökkévalóság zenei megjelenítésére szolgáló burdon-technikának különböző, szabadon értelmezett változatai, a doromb-énektől az improvizatív és repetitív dallam-osztinátóig.

A hangszeres és vokális improvizációkat a felvétel helyéül szolgáló altemplom varázslatos akusztikája is inspirálta.

Hálás köszönet illeti mindazokat az asszonyokat és férfiakat, akik a szóbeliség megtartó erejével megőrizték számunkra az ősi tudás, hit és bölcsesség kincset érő darabjait.

Budapest, 2006. február.14.

Lovász Irén

 

Jónás Zoltán hegedűművész koncertje a református templomban. Egyeztetés alatt. Elmarad! 2010-ben lesz!

Színház:

2009. augusztus 21. péntek 20.00

Parasztopera, Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kar hallgatóinak előadásában, Mohácsi János rendezésében

Faluház – Művelődés Palotája, Bárd u.

A Kaposvári Egyetem Művészeti Karának Színházi Tanszék hallgatói Pintér Béla Társulat darabját, a Parasztoperát adják elő Mohácsi János rendezésében.

Mohácsi-rendezés a legjobb darab a POSZT-on

2009. június 14. 17:39 Tímár András

Pécs, Kaposvár | Mohácsi János rendezése, az Istenítélet kapta idén a Pécsi Országos Színházi Találkozón a legjobb előadás díját. A kaposvári rendező Arthur Miller darabját ezúttal a Pécsi Nemzeti Színház társulatával állította színpadra.

http://www.sonline.hu/somogy/kultura/mohacsi-rendezes-a-legjobb-darab-a-poszt-on-239068

http://poszt.hu/

Parasztopera
http://www.port.hu/pls/th/theatre.directing?i_direct_id=6816&i_city_id=-1&i_county_id=-1&i_cntry_id=44
Ismertető:
"A Parasztoperában egy balladisztikus történetet dolgoztunk fel opera formában. Zenéjének alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye.
A történet talán sokak számára ismerős lesz. Nekem a nagymamám úgy mesélte, hogy Szabadszállás környéki emberekkel történt ez meg nagyon régen. Bocsássák meg nekem, ha egyelőre csak annyit árulok el belőle, hogy lesz benne néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság.
Akinek tetszik, nézze meg többször is!
Akinek nem tetszik, nézesse meg magát!" (Pintér Béla)
2003 - Vidor Fesztivál: Pulcinella-díj, a kivételes összhangzatért
Bemutató időpontja: 2002. október 19., Pintér Béla és Társulata
Parasztopera főiskolásokkal
Írta: tazolta
2008. June 27. Friday, 09:36
Az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerdarabját, a Pintér Béla Társulat Parasztopera című darabját mutatja be vizsgaelőadás gyanánt a Kaposvári Egyetem színészképzésének II. évfolyama június 27-én és 29-én. Az előadás minden szereposztásban nagy élményt ígér, hiszen a népdalok, a barokk és a modern popzenei irányzatok abszurd elegyével megtámogatott balladisztikus történet megannyi ziccert kínál arra, hogy megvillantsák tehetségüket az ifjú színészpadavanok.

http://www.csikygergelyszinhaz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=404:parasztopera-fiskolasokkal&catid=10:cikkarchivum_kategoria&Itemid=9
Eljött a nagy nap, kollokvál a másodikos színészcsapat „mesterség" tantárgyból. Mohácsi János, a Csiky vezető rendezője - aki egyben az ifjak mentora és a darab rendezője is - elárulta: a kollokvium, amely amúgy összhangban áll a Magyar Köztársaság alkotmányával, illetve az idevágódó paragrafusokkal, nyilvános. Helye pediglen Kaposvár, a Bajcsy Zsilinszky utcai épület, melyet nem lehet eltéveszteni.
A vizsga tárgya Darvas Benedek - Pintér Béla: Parasztopera című munkája. Mohácsi János információi alapján: mindkét este kétszer van termékbemutató váltott lovakkal, különböző helyszíneken, az első 19 órakor kezdődik, a második 21 órakor, de lesz abból fél tíz is, bár valószínűbb a háromnegyed tizenegy. Sőt, 29-én este már a helyszínen lesz a színész szak felvételijének második fordulóján részt vett 120 felingerelt hallgató is.
Ami úgyszintén biztos, hogy a 19. órakor kezdődő produkcióban Etelkát Mezei Réka és Misurák Tünde, Rolandot Varga Balázs és Czakó Máté, az apát Vaszkó Bence és Egri Bálint, az anyát Csépai Eszter, Kisst Végh Emőke, Julikát Budai Zsófi és Mezei Réka, tündérkét Székely Rozi és Erdős Éva, Ferit Csillag Botond és Varga Balázs, az állomásfőnököt Barsi Márton és Vaszkó Bence, a cowboyt Egri Bálint és Gulácsi Tamás alakítja.
Este 21 órakor Etelka Téby Zita, Csépai Eszter és Budai Zsófi lesz, Roland Rák Zoltán, Barsi Márton és Gulácsi Tamás, az anya Erdős Éva, Székely Rozi és Téby Zita, az apa Barsi Márton, Csillag Botond és Rák Zoltán, Julika Bunkóczi Tímea és Erdős Éva, a tündérke Misurák Tünde, Kiss Végh Emőke és Bunkóczi Tímea, Feri Egri Bálint, Gulácsi Tamás és Czakó Máté, az állomásfőnök Csillag Botond,Varga Balázs és Ördög Tamás, a cowboy Czakó Máté, Ördög Tamás és Vaszkó Bence lesz.
A zenekar tagjai viszont állandóak: Csíkvár Gábor, Dömötör Gábor, Kemény György, Kovács Márton, Rozs Tamás és Rusznyák Gábor.

2009. augusztus 22. szombat 14.00 – 19.00

Kistérségi Kulturális Találkozó Peterke-völgy, színpad.

(későbbiekben: „Zselic Lelke Fesztivál” ??? vagy más…)

Részlet a pályázati anyagból:

Kistérségi Kulturális Találkozó megrendezése
a II. Bárdudvarnoki Kulturális Hét keretében.

A pályázatban együttműködni szándékozók célja, a leghátrányosabb helyzetű kistérségében a kulturális esélyegyenlőség megvalósítása, olyan komplex, sokszínű kulturális együttműködés keretében, amelyek a kistérség településeinek hagyományait, népszokásait felelevenítik. Kistérségi szintű programok, kiállítások szervezésével, helyi alkotók és művészeti csoportok bemutatkozási lehetőségét biztosítja.

Tervezett események leírása:

A 2008-ban első alkalommal megrendezett Bárdudvarnoki Kulturális Hét egyik kiemelt programja volt a Zselici Kulturális Találkozó. A kistérségből több népdalkör, tánccsoport lépett fel és a hedrehelyi színjátszó csoport. Az estet a Sebő-együttes koncertje zárta.

Az idei évben a műfajok bővítésével, új kistérségi szereplők meghívásával színesítjük a programot, ami a helyszínek bővülésével is jár.

Cél: Hagyományápolás, XX. Századi művészet és a kortárs művészet bemutatása. Hivatásos és amatőr művészek szerepeltetése is.

Idén is a kistérségből több népdalkör, tánccsoport lép fel Kaposfőtől Kadarkútig és a hedrehelyi színjátszó csoport is. A kaposmérői és a szennai művészeti iskolák megyei és regionális fesztiválon díjnyertes gyermek tánccsoportjainak műsorát is megismerheti a kistérségi és az idelátogató közönség.

A kistérségben élő sváb és cigány nemzetiség is bemutatkozási lehetőséget kap.

Egy fotó kiállításon belül bemutatjuk a kistérség épített örökségének legjavát és a jelenleg itt alkotó építészek kistérségben elkészült és tervezett épületeit.

A kistérségi hivatásos alkotóknak kiállítást rendezünk a Katolikus Közösségi Házban és a Közösségi Művelődés Házában. Kiállítása lesz a kistérség klasszikussá vált, országos jelentőségű néhai művészeinek: Goszthony Mária festő- és kerámikusművész (Bárdudvarnok), Kozma Lajos építész, grafikus, bútortervező (Kiskorpád), Jálics Ernő szobrász (Kadarkút).

A Közösségi Művelődés Háza udvarán álló egykori istálló és pajtaépületekben a paraszti gazdálkodás mára szoborrá merevedett eszközeinek kiállítása lesz, a megyei múzeum egykori igazgatójának szakmai felügyeletével.

Irodalom: a Nemzetközi Üveg Szimpozion vendége lesz, mint üvegtervező Tóth Krisztina költő - író, aki a Bárdudvarnoki Kulturális Héten író-olvasó találkozót tart. Rendhagyó irodalomóra keretében a költőnő Kaposmérő nagy szülöttjéről, Fodor Andrásról beszélget Varga Istvánnal, aki a Kaposvári Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék vezetője és Bárdudvarnok Zsippó-Öreghegyéről származik. Helyett a Magyar Tanszék docense Lehelné Dömény Katalin szívesen vállalja a kérdező szerepét. Ő kortárs irodalommal foglalkozik, jól ismeri Kriszta munkásságát, ráadásul a nyarak nagy részét évek óta Kaposdadán tölti, van ott ingatlanjuk, tehát a kötődés is megvan.

A II. Bárdudvarnoki Kulturális Hét egy integrált művészeti, kulturális turisztikai, vidékfejlesztési, és kistérségi arculatformáló program. A főbb elemei: Nemzetközi Üveg Szimpozion és kísérő kiállításai, a Kistérségi Kulturális Találkozó a kistérségi szereplők, hagyományok, értékek bemutatása, valamint a Kulturális Hét harmadik eleme az országos ismertségű művészek szereplése.

Nemzetközi Üveg Szimpozion és kísérő kiállításai országosan is kiemelkedő jelentőségű program. A Nemzetközi Üveg Alkotótelep a hazai és a közép-európai üvegművészeknek egyetlen közösségi alkotási lehetősége. A megyei múzeummal közös Kortárs Üvegművészeti Gyűjtemény országosan is egyedülálló. A Kadarkúti – Nagybajomi Többcélú Kistérségi Társulás kulturális életére meghatározó kisugárzással bír az üvegművészeti alkotótelep. Stb…

 

2009. augusztus 22. szombat 20.00

Zuboly zenekar koncertje Peterke-völgy, színpad

Tagok:

Ágoston Béla dorombének, szaxofon, brácsa, duda, ének
MC Busa (Busa István) vagy Szarvas Dávid batbox, ének, rap
Benke Félix falevél, szájharmonika, dob, doromb, ének
Hock Ernő bőgő, ének

http://www.google.hu/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Ahu%3Aofficial&channel=s&hl=hu&q=zuboly&meta=&btnG=Google+keres%C3%A9s

http://www.google.hu/search?hl=hu&client=firefox-a&channel=s&rls=org.mozilla%3Ahu%3Aofficial&hs=3v2&q=%C3%A1goston+b%C3%A9la&btnG=Keres%C3%A9s&meta= http://info.bmc.hu/site/muvesz/found_page.php?table=ZENESZ&id=1389

http://www.glassart.hu/

Szerző: Andor István  2009.07.16. 00:22 Szólj hozzá!

Címkék: program

süti beállítások módosítása