forrás: http://www.kultura.hu/main.php?folderID=887&articleID=292766&ctag=articlelist&iid=1

 

Prózába oltott költészet, költészetbe oltott próza

2009. november 14.
cikk küldése e-mail-bennyomtatás
Csütörtökön este csordultig megtelt a Petőfi Irodalmi Múzeum Vörös terme Tóth Krisztina két kötetének bemutatóján. A versekkel sodró Magas labda és a prózaformában költészetet teremtő Hazaviszlek, jó? a Magvető gondozásában jelent meg.
 
 Tóth Krisztina
"Szodoma alszik és Gomorra alszik./ A szexmunkások mind aludni tértek, /a szőnyegpadlón megdermedt az aszpik, /az utcalámpák úgyfelejtve égnek". Tóth Krisztina Ünnep című versének részlete (amelyet az író-költő a kötet bemutatóján fel is olvas) jól érzékelteti azt a szövegvilágot, amelynek az olvasó részese akar lenni, valahányszor Tóth Krisztina-művet vesz a kezébe. Az írás pátosza szöges ellentétben áll témájával, az ebből származó termékeny kontraszt mégis valami szépet, egyszerit varázsol.
 
Ahogy a Petőfi Irodalmi Múzeumban megrendezett könyvbemutatót moderálóValaczka Andrásmagyartanár is rámutat: a szerző szövegei olyan regisztereket szólaltnak meg, hogy a diákok ezek esetében "veszik az adást", közel érzik magukhoz. Az említett vers kapcsán úgy fogalmaz: az itt felvonultatott társadalmi tabló a realista nagyregényeket juttatja eszébe. A felvetésre, miszerint Tóth Krisztina a líra nyelvén is képes példázatszerű parabolákat elmondani, a szerző kifejti: fontos minden olyan megtalált mondat, amely önmagában közvetíteni tud egy sorsot vagy történetet. Líra és próza között esetében igen erős az átjárás, bevallása szerint kezdetben nem mindig evidens, hogy egy adott gondolat, elem hol találja meg a helyét.
 
Az egyes írásaiban megjelenő keserédesség kapcsán az író rávilágított: "Nehéz dolgokról csak humorral, távolságtartással lehet beszélni". Bár egyáltalán nem ódzkodik a pátosztól, kell valami, ami egyensúlyt teremt. Szerinte a személyes magárahagyottság, ha nem közvetít valami világban való elveszettséget, akkor éppen a lényegét veszíti el. Ezért is váltanak ki egyszerű történetekként induló, majd fokozatosan egészen más szférákba szivárgó írásai hátborzongató felismeréseket az olvasóból. A Hazaviszlek, jó? tárcanovellái helyenként igencsak mélyen nyúlnak a befogadó belsejébe, markolják meg egyszer a rekeszizmot, másszor inkább a gyomrot. Felkavarnak, hogy aztán egy kis időre ismét lenyugtassanak, és fordítva - mindezt pedig sikerül jólesően tenniük.
Szerző:
Kelemen Éva
Fotó:
Nándorfi Máté

 

 

 

---------- Továbbított levél ----------

Feladó: Béla Ágoston <belaagoston5@gmail.com>
Dátum: 2009. szeptember 18. 11:43
Tárgy: Fwd: Magyar-kínai Zenekar alakult - bemutatkozó koncert a BNV-n
Címzett: Grünwald Stefánia <grunwald.stefania@gmail.com>, Mikóczy Anita <mikoczy@pentaton.hu>, Lévai Balázs <levai.balazs@chello.hu>, Jehan -Fenetour- <fenetour@gmail.com>, "csilla.feher" <csilla.feher@musicmoon.hu>, Tamara Törzsi <folkeuropa@gmail.com>, terma@enternet.hu, adamschonberger <adamschonberger@yahoo.co.uk>, popdavec@gmail.com, András Rónai <ronai.andras@quart.hu>, gromek <gromek@fortinbras.hu>, Kaláka Folkfesztivál <info@kalakafesztival.hu>
 

 


---------- Forwarded message ----------
From: Kínai Kulturális és Művészeti Központ <ccca@kinainfo.hu>
Date: 2009/9/17
Subject: Magyar-kínai Zenekar alakult - bemutatkozó koncert a BNV-n
To: press@kinainfo.hu
Cc: tagsag@kinainfo.hu


 

belső kommunikáció / hírlevelek

 

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Kínai Kulturális és Művészeti Központ

 

 

Küldi:

Kapja:

Ref.:

 

Dátum:

 

Vezetőség (ccca@kinainfo.hu)

Tagság (tagsag@kinainfo.hu) Sajtó és Média (press@kinainfo.hu)

PR-010028/2009

 

2009. szeptember 17.


SAJTÓKÖZLEMÉNY

Magyar-Kínai Zenekar alakult – bemutatkozó koncert a BNV-n

 

 

2009. szeptember 9.-én a Budapesti Nemzetközi Vásár kínai kiállításán mutatkozott be Magyarország első, magyar és kínai muzsikusokból álló tradicionális zenekara.

 

A Kínai Kulturális és Művészeti Központ (www.kinainfo.hu) kínai kamarazenekara-, valamint az ahhoz csatlakozó Ágoston Béla és zenésztársai által megalakult zenei formáció rendhagyó a maga nemében. Kínai és magyar dalokat, népdalokat dolgoz fel és hangszerel át kínai tradicionális illetve magyar hangszerekre, felhívva a figyelmet a régi és a modern dalok közös gyökereire. A kínai és magyar zeneművészet közösségalkotó ereje páratlan lehetőséget nyújt ahhoz, hogy egy zenekarban közösen játszanak magyarok és kínaiak, együtt szólaljanak meg a hagyományos kínai hangszerek mellett a modern hangszerek. A zenekar léte és munkája segíti a magyar és kínai együttműködések alakulását, erősítését.

 

Sajátos hangzásvilág, gyönyörű melódiák, közös magyar és kínai dal-fúziók, pergő ritmus, olykor lágy dallamok jellemzik a zenei világot, melyet Magyarország első magyar-kínai zenekara képvisel.

 

A magyar–kínai zenekar alapító tagjai:

 

·         Zhang Yu, zenepedagógus, operaénekes – Gu Zheng (21 húros kínai citera), ének (www.kinainfo.hu és http://zhangyucarolyn.com/)

·         Tong Ge La Ge énekművész – ének

·         Cserkész Gábor (XiaoFeng) – ErHu (kínai hegedű), Dizi, Bingdi, Qudi (kínai bambuszfuvolák) (www.kinainfo.hu)

·         Ágoston Béla, zeneművész, énektanár, előadóművész – Duda, szakszofon, furulya, ének (http://info.bmc.hu/site/muvesz/found_page.php?table=ZENESZ&id=1389)

·         Geröly Tamás, művész-tanár, jazz dobos, a Jazz Konzervatórium dobmestere – dob és ütős hangszerek (http://info.bmc.hu/site/muvesz/found_page.php?table=ZENESZ&id=1392)

·         Moser Ádám, zenész – harmonika, duda, furulya

·         Szabó Dániel, zenész – cimbalom (http://www.szabodaniel.atw.hu/)

·         Vályi-Nagy Tamás, zeneművész - nagybőgő

 

Jáksó László konferálta fel Magyarország első Magyar-kínai zenekarát

 

…Belső Mongólia népdalai is felcsendülnek

 

     

 

 

FELHÍVÁS! A Kínai Kulturális és Művészeti Központ névadó pályázatot hirdet, ccca@kinainfo.hu címre várja az ötleteket és javaslatokat. A javasolt név tükrözzön kellő komolyságot, magyarul és kínaiul is értelmes, frappáns legyen.

 

Bővebb információ: http://www.kinainfo.hu/index.php?mid=92

 

Üdvözlettel,

 

Kínai Kulturális és Művészeti Központ
1152 Budapest, Szentmihályi út 171. - ChinaMart  1.07
Telefon: HUN: +3630.337.8240 I CN: +3630.
635.8663 I Mail: ccca@kinainfo.hu

autentikus kungfu I kulturális oktatások, gyakorlásokKína Virágai FM98.0Mhz I AKTUÁLIS

DISCLAIMER! information in this Email belongs to Centre of Chinese Culture and Arts (CCCA). It is intended for the use of the individual or entity to which it is addressed and may contain information that is privileged, confidential and exempt from disclosure under  applicable law. If you are not the intended recipient, you are hereby notified that any disclosure, copying, distribution or the taking of  any action in reliance on the contents of this Email is prohibited. If you have received this Email in error, please notify us  immediately by telephone on [0036303378240] and delete the Email from your system and destroy all copies which you have made of the same.  Thank you.
P Please consider your ENVIRONMENTAL RESPONSIBILITY before printing this e-mail




 
--
www.myspace.com/agostonbela
www.myspace.com/gabonamusic
www.myspace.com/thezuboly
www.myspace.com/agostones

 

 


--
www.myspace.com/agostonbela
www.myspace.com/gabonamusic
www.myspace.com/thezuboly
www.myspace.com/agostones

Szerző: Andor István  2009.09.26. 10:29 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bardudvarnok.blog.hu/api/trackback/id/tr491408137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása