"Az alkotók célja, hogy a társadalom és saját személyük kritikus-ironikus megfigyelései alapján - a szó egészséges értelmében vett - nemzeti ihletettségű, kortárs színpadi műveket hozzanak létre. A valóság és az álom, az autentikus és a giccs elegyéből, valamint a magyar népi kultúra egyes elemeiből épül fel az a szürreális világ, mely összes korábbi darabjukat jellemzi." - pbest.hu

http://nol.hu/kult/pinter_bela_a_parasztoperaval_mutatkozott_be_new_yorkban

 Pintér Béla a Parasztoperával mutatkozott be New Yorkban

 

Nagy sikerrel mutatta be az Egyesült Államokban először fellépett Pintér Béla és Társulata a Parasztopera című előadást a vasárnap véget ért New York-i Lincoln Center Festivalon az Extremely Hungary amerikai magyar kulturális évad programjaként. A Parasztopera Pintér Béla és Társulata legnépszerűbb darabja, a 235. előadásnál jár.

MTI| 2009. július 28.

 

A budapesti független társulat július 21-én debütált az erdélyi falusi környezetben játszódó, zenés darabbal, amelyet a nyilvános főpróbával együtt összesen nyolcszor adtak elő - mondta el az MTI-nek hazaérkezésük napján, kedden Pintér Béla.

"Jól sikerült a bemutatkozásunk a Lincoln Center kétszáz fős kamaratermében, a Clark Studio Színházban; nagyon szépen működött az előadás" - idézte fel a társulat vezetője. Mint a darabot szerzőként, rendezőként és színészként is jegyző művész megjegyezte, nyugat-európai vendégszerepléseik során a Parasztopera humora sokszor "nem élt annyira", mint Magyarországon vagy a közép-európai országokban. "Azt hittem, ha még nyugatabbra megyünk, ez még inkább így lesz, de az ellenkezője történt: a közönség annyira vette az előadás humorát, mintha itthon játszottunk volna" - számolt be a tapasztalatokról.


A Parasztopera Pintér Béla és Társulata legnépszerűbb darabja, az eddig többek között Bécsben, Párizsban, Cardiffban, Zágrábban, Belgrádban, Plzenben, Prágában, Ljubljanában, Torunban, Brüsszelben, Stuttgartban, Moszkvában és Hollandia öt városában játszott produkció a New York-i fellépések után a 235. előadásnál jár.
"Valószínűleg a darabot a zenéje - amely a barokk és az erdélyi népi muzsika sajátos elegye - miatt is hívják ennyi helyre" - vélekedett a rendező.

 

A produkciót méltatta július 23-i számában Amerika egyik legnagyobb lapja, a The New York Times is: "az előadás profán operaparódia, amely a földszagú magyar népdalokat keveri a barokk zene szabályos manírjaival furcsa, de meglepően kielégítő hatást keltve". Noha a magyarul előadott darab angol nyelvű szövegét a New-York-i közönség monitorokon olvashatta, a napilap kritikusa a darab nyelvi humoráról is megemlékezett cikkében.


A Financial Times július 24-i száma szerint "a Parasztopera sosem hajlik szentimentalizmusba. A sáros és/vagy pattanásos arcú szereplők a ritualitás és a naturalizmus között ingadoznak. Tollászkodnak és pózolnak, pörögnek és forognak, összecsapják a térdüket és csizmájukat, hogy jelezzék nyugtalanságukat. Elmosódó időben és a térben patetikus meséket mondanak anélkül, hogy a közönség szimpátiájára számítanának. A történet katarzis nélkül ér véget" - fogalmazott a nemzetközi napilap cikkírója, kiemelve Pintér Béla, valamint Nagy-Abonyi Sarolta színészi játékát.


A budapesti társulat a július 7. és 26. között megrendezett Lincoln Center Festivalon olyan teátrumok mellett léphetett fel, mint a francia Théatre du Soleil, a szentpétervári Maly Drama Színház, a milánói Piccolo Teatro és a programsorozatot megnyitó, szintén budapesti Katona József Színház.

 

 Színház:

 

 

2009. augusztus 21. péntek 20.00

ParasztoperaKaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kar hallgatóinak előadásában, Mohácsi János rendezésében

Bárd utca, Faluház, Művelődés Palotája

A Kaposvári Egyetem Művészeti Karának Színházi Tanszék hallgatói Pintér Béla Társulat darabját, a Parasztoperát adják elő Mohácsi János rendezésében.

Mohácsi-rendezés a legjobb darab a POSZT-on

2009. június 14. 17:39 Tímár András

Pécs, Kaposvár | Mohácsi János rendezése, az Istenítélet kapta idén a Pécsi Országos Színházi Találkozón a legjobb előadás díját. A kaposvári rendező Arthur Miller darabját ezúttal a Pécsi Nemzeti Színház társulatával állította színpadra.

http://www.sonline.hu/somogy/kultura/mohacsi-rendezes-a-legjobb-darab-a-poszt-on-239068

http://poszt.hu/

Parasztopera
http://www.port.hu/pls/th/theatre.directing?i_direct_id=6816&i_city_id=-1&i_county_id=-1&i_cntry_id=44
Ismertető:
"A Parasztoperában egy balladisztikus történetet dolgoztunk fel opera formában. Zenéjének alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye.
A történet talán sokak számára ismerős lesz. Nekem a nagymamám úgy mesélte, hogy Szabadszállás környéki emberekkel történt ez meg nagyon régen. Bocsássák meg nekem, ha egyelőre csak annyit árulok el belőle, hogy lesz benne néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság.
Akinek tetszik, nézze meg többször is!
Akinek nem tetszik, nézesse meg magát!" (Pintér Béla) 
2003 - Vidor Fesztivál: Pulcinella-díj, a kivételes összhangzatért
Bemutató időpontja: 2002. október 19., Pintér Béla és Társulata
Parasztopera főiskolásokkal
Írta: tazolta
2008. June 27. Friday, 09:36
Az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerdarabját, a Pintér Béla Társulat Parasztopera című darabját mutatja be vizsgaelőadás gyanánt a Kaposvári Egyetem színészképzésének II. évfolyama június 27-én és 29-én. Az előadás minden szereposztásban nagy élményt ígér, hiszen a népdalok, a barokk és a modern popzenei irányzatok abszurd elegyével megtámogatott balladisztikus történet megannyi ziccert kínál arra, hogy megvillantsák tehetségüket az ifjú színészpadavanok.

http://www.csikygergelyszinhaz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=404:parasztopera-fiskolasokkal&catid=10:cikkarchivum_kategoria&Itemid=9
Eljött a nagy nap, kollokvál a másodikos színészcsapat „mesterség" tantárgyból. Mohácsi János, a Csiky vezető rendezője - aki egyben az ifjak mentora és a darab rendezője is - elárulta: a kollokvium, amely amúgy összhangban áll a Magyar Köztársaság alkotmányával, illetve az idevágódó paragrafusokkal, nyilvános. Helye pediglen Kaposvár, a Bajcsy Zsilinszky utcai épület, melyet nem lehet eltéveszteni.
A vizsga tárgya Darvas Benedek - Pintér Béla: Parasztopera című munkája. Mohácsi János információi alapján: mindkét este kétszer van termékbemutató váltott lovakkal, különböző helyszíneken, az első 19 órakor kezdődik, a második 21 órakor, de lesz abból fél tíz is, bár valószínűbb a háromnegyed tizenegy. Sőt, 29-én este már a helyszínen lesz a színész szak felvételijének második fordulóján részt vett 120 felingerelt hallgató is.
Ami úgyszintén biztos, hogy a 19. órakor kezdődő produkcióban Etelkát Mezei Réka és Misurák Tünde, Rolandot Varga Balázs és Czakó Máté, az apát Vaszkó Bence és Egri Bálint, az anyát Csépai Eszter, Kisst Végh Emőke, Julikát Budai Zsófi és Mezei Réka, tündérkét Székely Rozi és Erdős Éva, Ferit Csillag Botond és Varga Balázs, az állomásfőnököt Barsi Márton és Vaszkó Bence, a cowboyt Egri Bálint és Gulácsi Tamás alakítja.
Este 21 órakor Etelka Téby Zita, Csépai Eszter és Budai Zsófi lesz, Roland Rák Zoltán, Barsi Márton és Gulácsi Tamás, az anya Erdős Éva, Székely Rozi és Téby Zita, az apa Barsi Márton, Csillag Botond és Rák Zoltán, Julika Bunkóczi Tímea és Erdős Éva, a tündérke Misurák Tünde, Kiss Végh Emőke és Bunkóczi Tímea, Feri Egri Bálint, Gulácsi Tamás és Czakó Máté, az állomásfőnök Csillag Botond,Varga Balázs és Ördög Tamás, a cowboy Czakó Máté, Ördög Tamás és Vaszkó Bence lesz.
A zenekar tagjai viszont állandóak: Csíkvár Gábor, Dömötör Gábor, Kemény György, Kovács Márton, Rozs Tamás és Rusznyák Gábor.

Szerző: Andor István  2012.07.31. 22:15 Szólj hozzá!

Címkék: undefined

A bejegyzés trackback címe:

https://bardudvarnok.blog.hu/api/trackback/id/tr241278685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása